Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik nem igazán tudják eldönteni, hogy melyik technológiával készült házat válasszák és nyaralóként vagy családi házként engedélyeztessék?

Abban az esetben, ha csak egy nyaralót szeretnénk és nem fontos, hogy annyira jó legyen a hőszigetelése és a műszaki tartalma is lehet egyszerűbb, mint a prémium felszereltség. 

Azt tudni kell, hogy ha családi ház a titulusa a háznak, akkor kell energetikai tanúsítvány és legalább BB-s, ha nyaraló, akkor nem kell, de később sem lehet átminősíteni azt csak, ha teljesíti a kívánalmakat. Nem csak a hőszigetelés számít, hanem az ablakok, a fűtésrendszer, illetve az, hogy használ-e megújuló energiát. Tehát át kell gondolni, hogy érdemes-e 2-3 millió forintot megtakarítani és később majd rákölteni, ha fontossá válik, hogy mégiscsak jó lenne, ha ezt egész évben lakhatnák hivatalosan. 

Kicsit kifejtenénk bővebben: 

Egy moduláris ház, ha az alépítményt, azaz az alapozást nem nézzük, akkor legalább 15% összeggel többe kerül, mert több tonna melegen hengerelt acélszerkezet van benne pluszban a készházakhoz képest.

Ennek az az oka, hogy a készház az az alapozásra épül, melyhez le van dűbelezve, a moduláris meg pluszban még a daruzhatóság és önhordóság miatt hegesztett vázba van foglalva. 

Ennek ellenére, mivel nem a helyszínen, hanem a gyárban készül a moduláris ház, így ez a cca. 15% felár mégsem jelentkezik, mert a fuvarokkal, személyes megjelenések elmaradásával csökken a bekerülési és eladási ár is. 

A végeredmény viszont az, hogy a modulárist le lehet rakni a kavics ágyazatra is vagy akár talajcsavarra is, mely az alapozásnál sokkal olcsóbb megoldás, mondjuk a fele körül áll meg a talajcsavarozás az alapozáshoz képest, a kavicságyazat pedig 1/3 költségű. 

Tehát mégis csak egy kicsit a végére olcsóbb lesz a moduláris ház, de az igazi előny az, hogy nem haragítjuk magunkra a szomszédokat, mert pár napos a helyszíni munkavégzés és időjárás függetlenül végezhető teljesen!

Azt is tudni kell, hogy ha ma rendel valaki egy készházat, azt cca. 3-4 hónap kezdésre vállaljuk és 3 hónap a félkész kivitelezés, ha ez moduláris, akkor 3-4 hónap múlva ott tud lenni az épület félkészen a telken. 

Az üzemben készült termék sokkal nagyobb odafigyeléssel és műszaki színvonallal tud készülni, mert el kell képzelni, hogy az autó is gyárban készül és nem a parkolóban. Ez nem azt jelenti, hogy a helyszínen készült házak nem jók, hanem azt, hogy a moduláris házak még annál is jobbak, mint a jó minőségű helyszínen készült társai. 

Folytatnánk az eszmefuttatásunkat, hogy miért is nem éri meg nem családi házként bejelenteni az ingatlant. A családi házra 5% az áfa, míg a nyaralóra 27%. A kettő különbségével nem lesz olcsóbb a nyaraló, azaz gyengébb műszaki tartalmú és szigetelésű ház, tehát rossz irány a nyaraló, ha lehet családi ház is 5%kal. 


Nézzünk egy konkrét példát:

A BUDAKESZI B 84 típustervünk jelen pillanatban listaáron:
23 242 800 Ft nettó! áron prémium kivitelezéssel emelt félkészen. Ez az ár ha nem prémium, hanem egyszerűbb a műszaki tartalom, mely nem üti meg azt az értéket, melyet a jogszabály megkövetel a jövő nyáron, akkor 1 790 000 forintot tudunk megtakarítani, ha elmarad a klíma, elmarad a szigetelésből 10 cm és a belső falburkolás sem habito, hanem mondjuk sima tűzátló karton. 

Tehát ezen kell elgondolkodni, hogy milyen irányba menjünk tovább. 

Azt viszont érdemes tudni, hogy január elejétől minden megy feljebb. Polisztirol 20%, karton 20%, gipsztermékek 15-25%, festékek, kábelek 15%. 

Tehát ennél olcsóbb nem lesz egy éven belül a kivitelezés az biztos. 

Reméleljük meg tudtuk világítani kicsit jobban a lényeget.

Továbbra is javasoljuk, hogy minél előbb találják meg a számukra szimpatikus céget és kivitelezőt és még idén Decemberben szerződjenek le, hogy elkerüljék a további áremelkedések okozta kockázatot.

Keressen minket bizalommal az ismert elérhetőségeinken.

Kp Sales House Kft
Bemutatóterem: 2316. Tököl, Vince Tanya (ügyfélszolgálati iroda)
Ügyfél referens: Horváth Zsolt
Email:info@keszmobilhazak.hu
Telefonszám: +36 / 70 353 5383
Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak