Nagyon trendi kifejezések napjainkban a mobilházak, modulházak, valamint tinyhouse kifejezések, de nagyon fontos, hogy nem minden cégnél bírnak ugyanazon jelentéssel.

A posztunk legvégén egy általunk épített, de még átadás előtt lévő moduláris házat bemutatunk.

Úgy gondoljuk először is tisztáznunk kell pár dolgot. A cégek nagy része - mondjuk ki bátran - szándékosan hazudik vagy félrevezeti a megrendelőket, hogy nagyobb példányszámban tudjon épületeket értékesíteni.

A magyar jogtárban nincs olyan fogalom, hogy mobilház, modulház vagy tinyhouse. Nem tesz semmilyen különbséget a jogalkotó az engedélyek kiadásakor, hogy készház azaz könnyűszerkezetes, tégla vagy egyéb technológiából építtetjük.

Nagyjából ez úgy hangzik, mintha azt mondanánk, Toyota szedán személygépkocsit lehetséges forgalmazni, de ami SUV terepjáró azt nem. Vagy például Suzukival nem lehet behajtani Sopronba.

Egy a lényeg. A megépítendő családi háznak a szerkezetének minősítéssel kell rendelkeznie. A felelős műszaki vezetőnek a tervezőnek igazolnia kell, hogy az egyedi szerkezet, ami az adott területen készül az bizony megfelel az előírásoknak és a követelményeknek. Amennyiben az épület üzemben készül, annak teljesítménynyilatkozattal kell rendelkeznie. Tehát ez azt jelenti, ETA vagy NMÉ dokumentációja kell, hogy legyen. Minősíteni kell minden beépített anyagot.

Ne hasonlítsuk össze egy konyha alapanyagaival, ahol vannak húsok, fűszerek, zöldségek, fűszerek ahol rengeteg lehetőség van különböző finom ételek eléréséhez. Az építőiparban más a helyzet. Merőben másként fog viselkedni az épület szerkezeti eleme, ha azokat egymással összeszerelik. Például a tűzállóságú anyagok helytelen kombinációja, ami rosszul van párosítva nem biztos, hogy jól fog működni. Ha a homlokzaton egy kiszellőztetett légrést alkalmazunk az a nagy melegben jót tesz a felmelegedés ellen... de ha véletlenül tűz üt ki az épületben, akkor az egy tökéletesen működő kéményként kezd el működésbe lépni. Másodpercek kérdése és szinte pillanatok alatt a tüzet elviheti olyan helyekre, ahova fogalmazzunk úgy, hogy nem kéne. Ott már bizony éghető anyagokkal is találkozhat a tűz, ami nem szerencsés párosítás ebben az esetben.

A minősített szerkezetek tehát nem csak tűzvédelemmel vannak ellenőrizve, hanem legtöbb esetben akusztikailag és a statikát is figyelembe veszik.

Hogy szemléltessük egy elrettentő esettel, megmutajuk, hogy néz ki ez az életben.

Amikor a nem éghető homlokzati panelekben a huzat hatására a 10. emelettől a 60. emeletig 10 percen belül tovább terjed a tűz egy hibás LED vezeték miatt. Itt is a szellőztetett burkolati elem mögötti huzat és a nagy magasság okozza a tűz elvezetését.

Nagyon vonzó megoldás lehet első ránézésre az Alibaba és Aliexpress által hírdetett csodás(nak) tűnő házakat megvásárolni, azonban a kínai gyártók termékei szinte semmilyen szempontból nem felelnek meg hazánkban, de egyetlen egy EU országban sem.

Nem beszélve arról, hogy a villamos rendszere sem felel meg a hazai követelményeknek. Az ablakok hőátbocsátási tényezőjéről ne is beszéljünk. Ezek már a 10 évvel ezelőtti házépítésnél sem lettek volna megfelelőek. A padló és a falak sem teljesítik a mai EU-s követelményeknek valamint a födém és a falak sem felelnek meg. A statikáról akkor még nem beszéltünk. Hóteher, szélteher, hasznos tömeg... Tüzetesen átvizsgáltuk már régen ezeket a lehetőségeket és több nagy kínai gyártóval is felvettük ezügyben már a kapcsolatot, de sajnos semminek nem felelnek meg. Hazánkban legalábbis.

Általában mindent megígérnek. Még CE bizonylatokat is. Volt szerencsénk személyesen is ellátogatni több üzembe, akit érdekel részletesebben nagyon szívesen megmutatjuk ezeket az irodánkban, hogy mit is akarnak nekünk ott eladni 2-3 hetes szállítási határidős igérettel pár száz ezer forintért.

A legszebb, hogy ma reálisan  hajóval, majd ezután vasúttal minimum 8-10 hét a szállítás a valóságban. El szeretnénk mondani, hogy 2-3 konténer behozatala bőven 3 millió forint felett lesz a reklámozott 100-200 ezer forinttal szemben.
Sajnos azt kell, hogy mondjuk az Alibaba és Aliexpress-es házak mire megérkeznek és találunk valakit, aki össze is szereli őket és tételezzük fel nem maradt Kínában a több ezer alkatrész közül egy darab sem és valóban azt kapjuk meg, amit a képeken látunk, akkor is ott van a 220 -250 ezer forintért vagy ez felett négyzetméter tekintetben. Ja! Plusz az ÁFA és vám. Mondhatjuk úgy, hogy szinte semmilyen követelményeknek nem fog a ház megfelelni, így a használatbavételi eljárás sem fog végbemenni és lesz egy házunk, mely jó esetben fennmaradási engedélyt fog kapni.

Ismerünk olyat, aki már ezt végigjárta és bizony nem azok az alkatrészek érkeztek meg, mint amit rendelt és hosszú hónapokat kellett várnia mire egy olyan brigád össze merte szerelni, aki ezt egyáltalán elvállalta. Aki ezt a hercehurcát szintén végig akarja járni, sok sikert erőt és kitartást kívánunk, de a kudarc szinte borítékolható.

Egy másik barátunk Londonba egy Clubba vásárolt egy nagyon szép belsőépítészeti berendezést pár hete, de a Covid miatt nem jön a gyártó szerelni, ha jönne sem engedi be a török csapatot az angol hatóság, így a 2000 fontos szerelési díj helyett most 15 ezer fontról alkudoznak helyi kivitelezőkkel.

Mindezért nem kell még Kínába sem menni, mert a hazai cégek is nagyjából 80-85%-ban olyan moduláris házakat gyártanak, mely semmilyen szempontból nem felelnek meg, legfeljebb a kerti szerszámtárolónak vagy melléképületekkel szemben támasztott követelményeknek, ahol energetikát nem kell kalkulálni.

Mindenkinek egyértelműnek kell legyen, hogy a meghírdetett mobil vagy modulház 10-15 cm összes külső falvastagsággal nem lesznek itthon megfelelőek. Az olasz tengerpartokon a campingbe elképzelhető, hiszen ott egész évben 10 Celsius alatt szinte soha nem megy lejjebb a levegő, viszont egyáltalán nem lesz alkalmas arra, hogy azt hazánkban engedélyeztessük és családunkkal abban éljünk. Egy 10cm-es vázszerkezetbe nem, hogy az előírt szigetelés nem lesz elfogadható, ha a létminimumhoz szüksége statikai váz sem fér el.

Nézzen meg egy rövid videót a Kész Mobilházaktól egy PuzzleHome moduláris ház építéséről.


A hazugságok legszebb része pedig az, hogy nem kell építési engedély a moduláris vagy modulház tekintetében. Kell! Mindenki jól jegyezze meg, hogy kell engedély! Valóban igaz, hogy manapság nem engedélynek hívják, hanem egyszerű bejelentésnek, ami a valóságban mégsem annyira egyszerű, mint ahogyan azt a laikusok gondolják.

Lentebb megosztunk egy linket, hogy mihez kell engedély mihez nem.

MIRE NEM KELL ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY???
Azt, hogy mire nem kell építési engedély itt pontosan megírtuk már korábban, ezért kérjük kattintson a linkre: https://kp.hu/epitesi-engedely-nelkul-vegezheto-epitesi-tevekenysegek-2017-01-01-tol/

Bemutatunk pár képet, hogy hogyan néz ki egy Kész Mobilházak által gyártott moduláris családi ház a valóságban és a cikk elején írtuk is, hogy ezt a házat a héten és a jövő héten meg is lehet élőben tekinteni.

• Készítettünk első körben egy 40 cm mélységű talajcserét, vagyis elvittük a termőföldet, majd megtömörítettük a helyét úthengerrel.

• Ezt követően egy 50 cm vastag darált betont dolgoztunk be, melyet egy 3 tonnás úthengerrel egy napig két rétegben tömörítettünk, majd a felső rétegben 0-20 mm-es murvával kiékeltük és azt is úthengereztük.

•  3 darab 10 cm-es előregyártott mederkövet helyeztünk az alvázszerkezet alá 2 méterenként.

• Az előre gyártott üzemi avázkereteket a helyszínre szállítottuk, majd bedaruztuk és egymáshoz hegesztettük őket a helyszínen.

• 100 mm-es PIR habos szendvicspaneleket a padóba elhelyeztük, majd a falak közé elhelyeztük a saját gyártású EnergyFriendHome falszerkezetünket, mely egy vékonyfalú tűzi horganyzott “C”és”U” profilváz.

• A  belső valamint külső falakra tűz- és vízálló, ütésálló Rigips GlasrocX lapot csavaroztunk, közé pedig 100 mm-es Rockwool kőzetgyapot szigetelést helyeztünk, a belső oldalon párazáró fóliával zártuk a lapolás alatt.

• Kezelt fából készítettük el a tetőszerkezetet.

• A cserepek a Terrán cserépgyár prémium besorolású terméke, a bádogozás szinterezett alumínium lemez.

• A külső falakra 200 mm-es saját gyártású EU-CELL grafitos hőszigetelést helyeztünk el, majd ezt dryvit vakolattal láttuk el és megkezdtük az épület külső színezését.

• Az ablakok Vekaplast SOFTLINE ablakok 3 rétegű üvegezéssel készültek melegperemes kivitelben, középhuzattömítéssel. A redőny motoros aluredőny, mely vakolható tokos kivitelű.

• A belső szendvicspanelen megszereltük a vízrendszert, majd 40 mm-es EPS 100 szigetelést helyeztünk el és két réteg magnézium – oxid lappal lapoltuk, melyre vinyl burkolatot készítünk.

• A villamos rendszer szerelése az álmennyezetben a CD váz és a hőszigetelés és párazárás közötti légrésben történt.

• A fűtésrendszer MIDEA felsőkategóriás Breezless klímájával oldottuk meg, mely minden helyiségben külön és távfelügyelettel is szabályozható, de ez mellett tartalékfűtésként NOBO Norvég fűtőpaneleket is elhelyeztünk.

• A burkolás minden helyiségben vinyl burkolat lesz ragasztott megoldással.

Tehát a külső falvastagságunk: 33 cm-es, melyből 30 cm a hőszigetelés, a padló vastagsága 18 cm, melyből 14 cm a hőszigetelés, a mennyezetben 35 cm hőszigetelés került beépítésre!

• Mivel a fürdőben és a konyhában nem lehetett ablakot elhelyezni, itt 4 méteres belmagasság készült és a dupla tető közép épített ablakok biztosítják a természetes fényforrást.

Nézze meg a kivitelezésről készült pár képünket:

Modulház telepítés előtti talajcsere és réteges tömörítés
2 méterenként elhelyezésre kerültek a mederkövek, melyekre kerül ráemelésre a moduláris ház alvázszerkezete
Miután a 3 sor mederkő elhelyezésre és szintezésre kerül, bedaruztuk a modul elemeket, melyek 4 mm-es vastagságú zártszelvényből készültek
A saját gyártású vékonyfalú tűzi horganyzott acélszerkezet vázkitöltésként elkészült
Hagyományos ácsolt tetőszerkezetet készítettünk
Közben elkészítettük a falak palánkolását Rigips GlasrocX anyaggal ez az anyag vízálló, UV álló és tűzálló, valamint ütésálló, tehát az OSB burkolattal és más építőanyagokkal nem hasonlítható össze. Érdekességként megemlítik, hogy az anyag négyzetméter ára 2021. áprilisában 3000 forint


Kívülről 20 cm-es EPS 80 grafitos szigetelést helyeztünk el. Az EU-Cell hőszigetelő anyagot is mi állítjuk elő.
A belső oldalon elkészült a szendvicspanel padlózata, melyen acél fegyverzet van alul és felül is. A falakba 100 mm-es Rockwool kőzetgyapot szigetelés került beépítésre, majd hőtükrös párazáró fóliával burkoltuk, melyre 12 mm-es tűzálló, ütésálló, vízálló Rigips GlasrocX burkolatot palánkoltunk. Itt az igazi különbség más gyártók háza között, hiszen sima fehér gipszkartonnal összehasonlítva 6x-os áron lehet az alapanyagot beszerezni. Ha fontos a családunk biztonsága, akkor viszont ez a megoldás a jó választás!
A külső falakon elkészült az EU-Cell EPS 80 grafitos 200 mm-es hőszigetelés, az alsó 30 cm-en saját gyártású alacsony vízfelvételű EPS lapot használtunk
A cserepezést és a bádogozást a vakolatrendszer hálózása, drhyvitozása, majd a színezés követte. A cserepezést a Terrán cserépgyár Sinus antracit cserepével végeztük el.
Beépítésre kerültek a redőnyök és az ablakok is. Az ablakok Veka Softline 82 mm-es profiljával készültek, az üvegek 3 rétegűek és argon gázzal töltöttek.
Kívülről pár darab bádogozás és lámpa hiányzik és kész a moduláris ház
Mi valóban nem használunk hagyományos gipszkarton, így a falak tűzállóak, vízállók, statikailag ellenállóak lesznek. Tud ennél jobbat?
A Megrendelő gondolkodott, hogy használati díjat kér a reklámért és nem festeti ki a házat, annyira nagy reklámértéke van a lapokon elhelyezett feliratoknak. 🙂
A nappali belső GlasrocX burkolata is elkészült, a padlón pedig a szendvicspanelen 40 mm-es lépéshanggátlás után 2 réteg tűz- és vízálló, ütésálló magnézium-oxid lapot helyeztünk le egymáshoz képest eltolva, ezután azonnal burkolható a felület.
Geberit tartály elburkolása előtétfallal
A fürdőben, konyhában 5 méteres belmagasság készült és felső bevilágítással oldottuk meg azt, hogy a szomszéd felől nem lehetett ablakot beépíteni.
Hamarosan kezdődik a festés és glettelés, burkolás. Ha elkészülünk vele, arról is beszámolunk majd itt.

Ha szeretne egy valóban prémium minőségű családi házat, melyet EnergyFriendHome készház technológiával vagy PuzzleHome modulházként szeretne megépíteni, keresse kollégáinkat elérhetőségeinken.

Kp Sales House Kft
Bemutatóterem: 2316. Tököl, Vince Tanya (ügyfélszolgálati iroda)
Ügyfél referens: Horváth Zsolt
Email:info@keszmobilhazak.hu
Telefonszám: +36 / 70 353 5383
Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak