Beköltöztek a lakók Európa első szinte teljes egészében 3D nyomtatással készült házába Hollandiában.

A gyártó szerint egy ilyen épület, sokkal környezetkímélőbb, mint a hagyományos megoldások, mert lényegesen kevesebb betonra van szükség hozzá, ráadásul rendkívül gyorsan, mindössze 5 nap alatt kész van.

Hollandiában ennek a technológiának a segítségével próbálhatják megoldani az egyre súlyosabb lakhatási válságot.

A forma kicsé szokatlan, ránézésre olyan, mint egy hatalmas szikla, amit ide ejtettek, pedig valójában ez egy egyszerű 94 négyzetméteres 3 szobás családi ház Hollandiában, ami mérföldkőnek számít a maga nemében.

Az épület ugyanis Európa első a tetőt és a nyílászárókat leszámítva, teljes egészében 3D nyomtatással készült otthona, ami lakhatási engedélyt kapott a hatóságoktól. A két első bérlő egy nyugdíjas házaspár a napokban költözött az épületbe.

A ház egy 5 épületből álló mintaprojekt, első elkészült otthona. A kulcsszó a fenntarthatóság. Nyilatkozta az építtető Holland egyetem egyik dolgozója . Csak annyi betont használnak fel, ami feltétlenül szükséges. Az építkezés ezzel a módszerrel nem csak olcsóbb, hanem gyorsabb is.

Egy ilyen otthont a gyártó szerint 5 nap alatt teljesen fel lehet építeni. Az elkészült üreges falakat most még teherautóval szállítják az építkezés helyszínére, ahol szigetelőanyaggal töltik meg.

Innentől a folyamat nagyon hasonlít ahhoz, ahogy régen a panelházakat építették meg. Bár a cél egyértelműen az, hogy később már eleve oda nyomtassák a házat, ahol az majd állni fog.

Hollandiában a következő években 1 millió új otthont kellene építeni, hogy kezelni tudják a népességnövekedésével járó lakhatási válságot.
Miközben az országban már most alig akad szakképzett kőműves...
A 3D családi ház nyomtatás, erre a problémára is megoldást jelenthet.

Forrás: RTL KLUB HÍRADÓ:
41:10-től!
https://www.rtlmost.hu/hirado-p_7724/21-05-01-rtl-hirado-c_12869124?from=6playApp_Sharing

Kp Sales House Kft
Bemutatóterem: 2316. Tököl, Vince Tanya (ügyfélszolgálati iroda)
Ügyfél referens: Horváth Zsolt
Email:info@keszmobilhazak.hu
Telefonszám: +36 / 70 353 5383
Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak