A talajcsavarozás a családi ház építésben még olyan kifejezésnek számít, mint 12 évvel ezelőtt a TESLA elektromos autói. Mindenki legyintett anno, hogy oké van ilyen, de ez csak egy kis piaci szegmenst érint. 2020-ban minden autógyártónak van már elektromos autója és egyre jobban azon versenyeznek a gyártók, hogy ki tud messzebbre egy tankolással eljutni és melyik autónak jobbak az önvezető tulajdonságai.

Tehát az elektromos autók egy kihagyhatatlan fejlődési irány képviselnek a közlekedésben és a környezetvédelemben.

A betonozás nélküli alapozás pont ilyen szegmens az építőiparban, mert egyrészről akár 20 x gyorsabb, másrészről környezetbarátabb a hagyományos technológiánál és a jó hír, hogy árban akár még kedvezőbb megoldást nyújt az építtetők számára.

Talajcsavarozási munka megkezdése 2020. őszén.

Az építőiparban 100 évvel ezelőtt épült házaknak jó esetben valami kisméretű tégla alapot csináltak, vagy csak megdöngölték a talajt, 30-40 éve már beton alapozás volt a trend és vízszigetelést is elkezdtek alkalmazni, 2-3 évtizede már hőszigetelés is van az aljzat alatt, de tény, hogy 20 éve még amikor alapoztunk egy házat, akkor az alaptestbe még nagyméretű kődarabokat dobáltak, hogy kevesebb beton kelljen bele, ma már kizárt a kőbedolgozás, sőt vasalás is kell az alaptestekbe, hiszen földrengésre is kell méretezni.
Ennek ellenére a 100 éves házak is állnak még, de repedeznek és vizesednek, a 80-as években épült házak már kevésbé vizesednek, de a hőszigetelés hiánya hatalmas épületkárokat okoz és a pénztárcánkat is terheli.

A családi házak alapozási költsége az építési költség jelentős részét teszi ki napjainkban, még egy sík telek és jó talaj viszony esetében is a ház árának legalább a 10%-át, míg egy rosszabb talajmechanikai adottságokkal és lejtős telken akár 20%-os fogadószint költséggel számolhatunk a teljes beruházás arányában.

Arról pedig kevesen beszélnek, hogy a beton előállításához szükséges cement előállítása az egyik legkörnyezetszennyezőbb emberi tevékenységek egyike.

Mi a megoldás, hogy ne kelljen földmunkát és alapozást készíteni, mégis felépülhessen a családi ház?
Talajcsavarok helyének kitűzése, pozícionálása

A megoldás a talajcsavarozás és a talajcsavarozásra elhelyezett födémpanelek. Ez egy olyan megoldás, mely akár 1 nap alatt kivitelezhető olyan innovatív megoldással, mely kiemelten környezetbarát és sokkal magasabb műszaki biztonságot nyújt, egyben hő- és vízszigetelt.

Elkészült a födém panelek elhelyezése

Képek a talajcsavarozásról:

Az alábbi PuzzleHome moduláris családi ház tekintetében a talajcsavarozás, a födém panelek beemelése, a fal felállítása és a fafödém szerelése 3 munkanap alatt készült el. Pár nap múlva további képeket is bemutatunk az épülő moduláris házról. Akár előregyártott komplett moduláris ház beemelésére is van lehetőség, de itt a nagyfeszültségű villamos vezeték és a telek nehéz megközelítése ezt nem tette lehetővé.

 

Miért érdemes a talajcsavart választani a betonozás helyett?

A talajcsavarozással készülő “alapozás”, más néven fogadószint elkészítése gyors, akár egy nap alatt elkészíthető, mely méretpontos, megbízható és költséghatékony és igen pontosan méretezhető statikai biztonságot nyújtó megoldás.

Nincs szükség a talaj megbolygatására, ásásra, földmunkára, így nem kell a kitermelt föld elszállításával, zúzott kő telekre szállításával foglalkozni. Tehát a régi termő talaj érintetlen marad a ház fennállásának teljes idején.

Nincs kötési idő, a talajcsavarok és a ráhelyezett födém panelek azonnal terhelhetőek, tehát a házépítés azonnal kezdhető!

Szélsőséges körülmények között is alkalmazható, nem jelent gondot a fagypont alatti hőmérséklet, sőt akár egy tó közepén is elkészíthető a talajcsavarozás

Nem probléma a rossz talajmechanikai adottság és az sem, ha a telek igen lejtős helyen található, szemben a hagyományos alapozással, mely ilyen esetben akár 2-3x magasabb költséget jelenthet

Nincs semmilyen környezet károsító hatása sem a telepítésnél sem a ház fennállása alatt, de az elbontásnál sem, mert idegen anyagot nem viszünk a telekre, maga a talajcsavarozás egy tűzi horganyzott szerkezet, mely semmilyen kölcsönhatást sem okoz a talajban.

A talajcsavar később bármikor roncsolás mentesen kicsavarható és máshol újra telepíthető, semmilyen káros anyag vagy hulladék nem keletkezik a beépítés, a használat és az eltávolítással sem!

• Moduláris ház talajcsavarra építve

Napelemek telepítése talajcsavarra

A legtöbbször elhangzott kérdés a talajcsavarozással kapcsolatban a következő:

Ez tényleg elbír egy családi házat és a későbbiekben sem fog megsüllyedni?
Természetesen akár egy monolit beton szerkezetű ipari épület is elhelyezhető talajcsavarokra. A talajcsavarok elérhetőek 1-200 kg/csavar terhelhetőségtől akár a 20 tonna/csavar terhelésig, természetesen a hossz, az átmérő és egy paraméter alapján választjuk ki a legmegfelelőbb talajcsavart.

Mennyibe kerül a talajcsavarozás?
Tapasztalatból elmondhatjuk, hogy a talajcsavarozás, majd az arra épített családi ház összköltségében nincs jelentős különbség, mintha hagyományos fogadószint készült volna egy normál talaj esetében.
Hátrányos talajmechanikai adottságokkal rendelkező területen, főként ha szintkülönbség is van, a talajcsavarozásos megoldás lényegesen olcsóbb a hagyományos betonozással előállított fogadószinttel szemben.

Hagyományos vagy csak könnyűszerkezetes házat lehet talajcsavarra építeni?
A talajcsavarra épített építmények köre szerteágazó és nincsenek kizáró technológiák. Talajcsavarra szerelve készültek már hidak, akár tavak közepére épült hagyományos és könnyűszerkezetes családi házak, moduláris házak és könnyűszerkezetes épületek is, de ipari és kereskedelmi létesítmények alá is ideális megoldást nyújt a hagyományos alapozás kiváltására.

Hány év az élettartama a talajcsavaroknak?
Mivel tűzi horganyzott a csavarok acélszerkezete, így bőven 100 év feletti élettartammal rendelkezik.

Hogyan teszem rá a családi házat a talajcsavarra?
Legegyszerűbben a moduláris ás mobilházak telepíthetőek talajcsavarra, hiszen ezeknél egy önhordó alvázszerkezete van, csak rá kell daruzni és rögzíteni és már költözhető is a ház. Könnyűszerkezetes családi házak esetén födémpaneleket érdemes gyártani, melyre a hegesztett acélszerkezet a legjobb megoldás, mely panelekbe hőszigetelt szendvicsszerkezetű panelek kerülnek.
Hagyományos családi házak esetén melegen hengerelt váz, vagy monolit födémszerkezet is elkészíthető, mely alkalmas a falak teherviselésére.

• Könnyűszerkezetes faház elhelyezése talajcsavarokra
monolit födémszerkezet is elkészíthető, mely alkalmas a falak teherviselésére.

• Acélszerkezetes könnyűszerkezetes ház talajcsavarra építve

• Moduláris családi ház talajcsavar alapozással


Talajcsavarra épített erdei lépcső, a környezet megzavarása nélkül

Ha Ön is szeretné kihagyni a kőműves szakmát és a természetkárosítást, valamint az idegeskedést a családi ház építéséből, keressen bennünket a kapcsolatban található elérhetőségeken és 1-2 nap alatt megvalósítjuk a családi házának talajcsavarozását, hő- és vízszigetelt födémpaneleinek szerelését.
Természetesen mobil, modul- vagy könnyűszerkezetes acél- és favázas házak gyártását és kivitelezését is vállaljuk bármilyen készültségben rövid határidővel.

2021. január elsejétől a 300 négyzetméter alatti családi ház építés újra 5% áfával adózik, ha pedig CSOK támogatást is igénybe vesz, még az 5%-os áfa is visszaigényelhető!

Siessen, hogy nehogy kicsússzon a kedvezményes ÁFA lehetőségből!

Bővebb információ: info@keszmobilhazak.hu email címen kérhető, ahol kollégáink egy munkanapon belül válaszolnak a megkeresésre.

Bemutatótermünk az M0-s körgyűrűtől 15 percre Tökölön található, ahol az összes technológiánkról és lehetőségről szakembereinktől információt kap.
Hívja kollégáinkat és egyeztessen egy időpontot akár a szombati napra!

Kp Sales House Kft
Bemutatóterem: 2316. Tököl, Vince Tanya (ügyfélszolgálati iroda)
Ügyfél referens: Horváth Zsolt
Email:info@keszmobilhazak.hu
Telefonszám: +36 / 70 353 5383
Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak