OTTHONTEREMTÉSI PROGRAM RÉSZLETEI ÉS TOVÁBBI ÚJDONSÁG:

Elindult Magyarország történetének legnagyobb otthonteremtési programja – jelentette be Novák Katalin családokért felelős miniszter a közösségi oldalán közzétett videójában.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy az Otthonteremtési Programmal az a céljuk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött, és Magyarországon a lehető legjobb körülmények között, a lehető legnagyobb biztonságban tudják várni és nevelni a gyerekeiket a fiatalok és a már gyermeket nevelő családok.

Az Otthonteremtési Program részleteit ismertetve elmondta, hogy január 1-jétől lecsökkentik az új értékesítésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 %-ra. – Ráadásul ezt az 5%-nyi áfát sem kell kifizetniük azoknak, akik CSOK-ot is igénybe vesznek az új építésű ingatlan vásárlásához. Tehát mostantól, január 1-jétől aki CSOK-kal újépítésű ingatlant vásárol vagy építtet, egyáltalán nem kell, hogy áfát fizessen ezt követően – emlékeztetett a családokért felelős miniszter.

Hozzátette: emellett az illetéket is elengedik azok számára, akik CSOK-kal vásárolnak ingatlant – legyen szó itt újépítésű, akár használt ingatlanokról.

Újdonság, hogy január 1-jétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom akkor, ha valaki saját maga építkezik.

Novák Katalin kiemelte: azokra, akik maguk építkeznek, nem az áfaelengedés szabályai vonatkoznak, hanem az áfatartalmat 5 millió forint értékéig visszaigényelhetik január 1-jétől.

Otthonfelújítási Támogatás és Kölcsön

Bevezetik január 1-jétől az Otthonfelújítási Támogatást is, aminek keretében a saját otthonuk felújítási költségeit felerészben, maximum 3 millió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek a háztartásukban. – Ráadásul ehhez január 1-jétől hozzáteszünk egy Otthonfelújítási Kölcsönt is, ami elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy megfinanszírozzák az otthonfelújítás költségeit. Ezért február 1-jétől ehhez Otthonfelújítási Kölcsönt igényelhetnek maximum 6 millió forintig. Ez egy maximum 10 éves futamidejű, maximum 3 %-os kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön – ismertette Novák Katalin.

Többgenerációs otthonok

Ezenen kívül támogatják a többgenerációs otthonok létrehozását is, ami a tetőtérbeépítéshez nyújtott, CSOK-formájában adott támogatás. Eszerint ha egy háznak a tetőterét beépítik, és oda beköltözik a fiatalok családja, vagy a még gyermekvállalás előtt álló fiatal pár, egy saját bejáratú, külön otthont hoznak ott létre, ami az ő tulajdonukba kerül, akkor a teljes összegű CSOK-ot igénybe vehetik mostantól.

Ez három gyermek vállalása esetén 10 millió forint vissza nem fizetendő támogatás, két gyermeknél 2,6 millió forint, egy gyermeknél pedig 600 ezer forintos segítséget jelent. Ráadásul két gyermeknél 10 millió, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a CSOK tetőrébeépítésre felhasznált támogatása mellé.

Ezen kívül még egy újdonság, hogy a közjegyzői díjakat is maximálják azok számára, akik CSOK-kal vásárolnak ingatlant.

Részletesen:

1. 5%-os lakásáfa

Január elsejétől az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken.

A kedvezmény 2026 végéig érvényes.

Az 5%-os lakásáfa azokra a 150 négyzetméter alatti lakásokra és 300 négyzetméter alatti családi házakra érvényes, amelyekre 2022 végéig megtörténik az építési engedély megszerzése vagy az építés egyszerű bejelentése.

2. Áfa-visszaigénylés a CSOK-osoknak

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybevételével vásárolt ingatlanok áfa-kötelezettsége 0 százalék lesz, oly módon, hogy az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni.

3. 50%-os felújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akik saját otthonnal rendelkeznek és abban is szeretnének tovább élni.

A támogatás összege a felújítási költségnek 50%-a, legfeljebb 3 millió forint.

A legfeljebb 3 milliós visszatérítést az anyagköltségekre és a munkadíjakra is igénybe vehetik majd az arra jogosultak, például konyhabútorra, csempére is.

A támogatást a legalább egy gyermeket nevelő családok vehetik igénybe.

Minden – a saját tulajdonú otthonban nevelt – gyermek számít, 25 éves korig.

Súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelő családban, és a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosultak körében nincs életkori határ.

A gyermeküket egyedül nevelők is igényelhetik a támogatást.

A támogatást egy család csak egyszer veheti igénybe.

4. Illetékmentesség a CSOK-osoknak

Január elsejétől a gyermekesek vagy gyermeket tervezők Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) vásárolt ingatlan esetén illetékmentességet élveznek. Így az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő illeték is a családok megtakarítása lesz.

Mind új, mind használt lakás vásárlása esetén, forgalmi értéktől függetlenül teljes illetékmentességet biztosít a lehetőség.

Az illetékmentességet a 2021. január 1-jét követően kelt adásvételi szerződés alapján megvásárolt ingatlanokra vonatkozó vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.

Abban az esetben, ha a vagyonszerző kizárólag megelőlegezett CSOK igénybevételével vált jogosulttá az illetékmentességre, azonban a vállalt gyermek nem születik meg, és emiatt a kedvezményt vissza kell fizetni – vagy a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen, vagy egyéb okból (pl. válás miatt) azt visszafizeti – a NAV intézkedik az illeték kiszabásáról.

Nem kell az illetéket megfizetni akkor, ha a CSOK-ot felvevő egészségügyi ok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt.

5. Többgenerációs otthonteremtés CSOK-kal

2021. január elsejétől családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a CSOK.

Egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint támogatás vehető igénybe.

A támogatás előre vállalt gyermekek esetén is igénybe vehető, és a feltételrendszer nem szab meg a gyermekek esetén életkori határt.

Önálló otthonnak kell létrejönni külön bejárattal.

Egy gyermek nevelése vagy vállalása esetén 40 négyzetméter, két gyermeknél 50, három vagy több gyermeknél 60 négyzetméter a minimális új lakótér.

Feltétel, hogy a földszinti és az emeleti lakásoknak más legyen a tulajdonosa.

Új modellek érkeztek oldalunkra. Ha még nem regisztrált, akkor itt az ideje,hiszen csak a regisztrált tagok kapják meg az extra kedvezményeket és az akciókat!
Regisztráljon most oldalunkon.
www.keszmobilhazak.hu

Írja le nekünk,mit szeretne pontosan:

  • milyen típusú házat szeretne?
  • fa vagy acél szerkezetes mobilház?
  • könnyű szerkezetes családiház?
  • hány nm?
  • milyen készültségi szinten?
  • mikorra tervezi?
  • milyen értékhatárig?
  • hitelre szüksége van? Segítsünk?

Ide írjon:
info@keszmobilhazak.hu

Kövesse csatornáinkat az aktuális híreink miatt,valamint nehogy lemaradjon a pár napos villámakcióinkról.

Egyéb info:
+3670-353-53-83
info@keszmobilhazak.hu

Vásároljon most házat cégünktől és két hónap múlva költözhet!

Kp Sales House Kft
Bemutatóterem: 2316. Tököl, Vince Tanya (ügyfélszolgálati iroda)
Ügyfél referens: Horváth Zsolt
Email:info@keszmobilhazak.hu
Telefonszám: +36 / 70 353 5383
Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak