A Mario Cucinella Architects (MC A) és az olasz 3D nyomtatás szakemberei, a WASP csapata közelmúltbeli együttműködése eredményeként egy teljesen természetes, újrahasznosítható és szén-dioxid-semleges anyag - nyers föld - első 3D-nyomtatással készült el. 
A kör alakú ház prototípusát TECLA-nak hívják, és Massa Lombardában (Ravenna, Olaszország) építették több 3D nyomtatóval, amelyek szinkronizálva voltak egyszerre a munkához.

A projekt a Technology és a Clay szavak kombinációjából kapta a nevét,  és  digitális gyártással igyekszik maximalizálni a nyers föld hagyományos hozamát.  A ház kettős kupolás megoldásból készül, amely szerkezetként, tetőként és burkolatként működik, így egyszerűsítve a folyamatokat, minimalizálva az erőforrásokat és csökkentve az építési időt.

Eddig a 3D nyomtatás az egyes alkatrészek és elemek gyártására összpontosított. 
Ebben az esetben azonban a Crane WASP olyan szoftvert használ, amely képes optimalizálni a mozgásokat és elkerülni az ütközéseket, hogy két nyomtatókar egyidejűleg működhessen. Ez a moduláris és többszintű rendszer az egyes tervek szerint konfigurálható, vagyis ennek a technológiának a lehetőségei még összetettebb projektekre is kiterjedhetnek. 
Mint a fejlesztői kifejtik, "minden nyomtatóegység nyomtatási területe 50 négyzetméter, így bármilyen formában és néhány nap alatt önálló életmodulok építhetők".

A TECLA projekt különösen 200 órányi nyomtatást, 7000 gépkódot (G kód), 350 mm 12 mm-es réteget, 150 km extrudálást, 60 köbméter nyers földet és 6 kW-nál kisebb átlagos fogyasztást igényelt. 
A fazekas darázs ihlette prototípus megalapozza az egyre hatékonyabb és tömegesebb fenntartható élőhelyek jövőbeni létrehozását, amely Mario Cucinella szerint "paradigmaváltást jelent az építészet területén, kielégítve az emberek igényeit és választ keresve a „föld” a „földön” belül. Egy olyan együttműködés, amely az empatikus építészet és az új technológiák alkalmazása közötti unióvá válik. "

További részletek a projektről az építész weboldalán vagy a WASP oldalon találhatók

Forrás: https://www.archdaily.com/956854/round-houses-of-raw-earth-3d-printing-sustainable-homes-in-200-hours

• Írta: José Tomás Franco
Fordítás: Hozsó

Kp Sales House Kft
Bemutatóterem: 2316. Tököl, Vince Tanya (ügyfélszolgálati iroda)
Ügyfél referens: Horváth Zsolt
Email:info@keszmobilhazak.hu
Telefonszám: +36 / 70 353 5383
Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak