Ezek a típusú házak általában kerekeken gurulnak, tehát a helyváltoztatás szabadságával is megajándékozzák tulajdonosukat. De akkor miért nem nevezzük lakókocsinak? Mert a lakókocsival ellentétben nem fém és műanyag, hanem favázas szerkezete van, és általában a formája is megegyezik a nagy “testvérével”. Vagyis az egész építmény hasonló a nagy házakéhoz, csak minden piciben.  

APRÓ HÁZBAN IGÉNYESEN 

Attól, hogy ökotudatos vagy, nem kell feltétlenül szerényebb körülmények között élned, építhetsz vagy vásárolhatsz magadnak kicsi, de minden luxussal ellátott házikót is. A Tiny house hívei pontosan ezt az életmódot választották: inkább laknak apró, mint nagy, de félig kész vagy nem az igényeik szerint berendezett lakóházban.  

DE MIT IS JELENT AZ APRÓ HÁZ? 

Apró háznak azokat a kis alapterületű házakat nevezzük, amelynek maximum 40 négyzetméter az alapterülete. Azonban létezik 8-10 négyzetméter alapterületű aprócska ház is, amelyben már tényleg csak nagyon elkötelezett emberek élnek. Le a kalappal, aki ezt bevállalja! 

Ezekben a pici házakban semmi sem hiányzik, ami az alapvető kényelemhez szükséges. Mindennek meg van tervezve a helye: az ágyak és a lépcsők alatti, az ajtók és szekrény feletti tér, minden zug be van építve.  

A tiny house mozgalom (apró-ház, mini-ház mozgalom) egy építészeti és társadalmi trend, amelynek fókuszában a mini házak, és az ezzel járó életmód-elvek állnak: költséghatékonyság, minimalizmus, környezettudatosság, mobilitás, szabadság.

Jellemzői:
A Tiny-házak esetében a mini maximum 40 m2-t jelent. Hagyományosabb formában lehet alapokra telepített, vagy lehet kerekeken, utánfutón. Leggyakrabban tiny house alatt olyan apró házakat értünk, amelyeket a közúti szabályozásnak megfelelően vontatni lehet, külön engedélyek nélkül. Magyarországon szélességük maximum 255, magasságuk az úttesttől számítva 400 cm, hosszuk akár 10m is lehet.

Az apró házak jellegzetessége, hogy megjelenésükben, stílusukban a hagyományos házakra hasonlítanak, nagyon esztétikusak, a minőség jegyében épülnek.

Apró házat ideiglenes, vagy állandó olcsóbb lakhatás céljából választanak, lakókocsi helyett, meglévő épület bővítése céljából, befektetés-, nyaraló gyanánt, idős szülők, vagy gyerekek részére a meglévő fő ház mellé, illetve home office-ként is népszerű.

A kicsire váltás során elkerülhetetlenül át kell gondolni, mik a legfontosabb dolgok az életben, egy lelki és fizikai lomtalanítás után sok tiny house lakó nagymértékű boldogságról számol be.

KIS LAKÁS, KIS STRESSZ? 

A kis házak létrehozásának anyagi költségei jelentősen alacsonyabbak a “normál” társaiknál. A kezdeti építési költsége is kicsi és a fenntartása is. Ha csak arra gondolunk, hogy mennyivel kevesebb gáz- és villanyszámlát kell fizetni egy 20-30 négyzetméteres lakásban, könnyen megérthetjük, miért mondják azt, hogy egy szabadabb életet hoz magával ez az építkezési forma.  

Nem elhanyagolható az sem, hogy egy ilyen pici házban nem vásárolhat az ember felesleges holmikat, egyszerűen azért, mert nem fér el. Nincs hely felhalmozni a kacatot. Ezzel is pénzt takarítunk meg és csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat. 

Tehát az apró ház mozgalom nem csak építészeti, hanem társadalmi mozgalom is egyben. Arra ösztönöz, hogy minél kevesebbet fogyasszunk, kevesebb hulladékot termeljünk, így óvjuk környezetünket. 

KINEK VALÓ AZ APRÓ HÁZ? 

Nyilván nem nagy családosok költöznek általában ilyen pici házba, hiszen a gyerekeknek jó ha van külön kuckó, mozgástér.

Nagyon el tudjuk képzelni viszont egyedülállóknak, fiatal pároknak és olyan idős házaspároknak, ahonnan kirepültek már a gyerekek. Nyugdíjasoknak, akik nem tudják már fenntartani sem anyagilag, sem fizikailag a régi családi házukat. 

Olyan idős embereknek, akik közel szeretnének élni a gyerekeikhez, de nem szeretnének közös háztartásban élni. Egy ilyen apró ház bárhol felállítható, nem kell neki sok hely. Így lehet együtt, de mégis külön kuckóban élni. 

A KÖRNYEZETTUDATOS APRÓ HÁZ TULAJDONOSOK

Ma már nem elégednek meg a ház méretével (kis méret – kicsi ökológiai lábnyom), igyekeznek egyre több környezetvédelmi szempontot figyelembe venni.  

Ha kell a tetőről összegyűjtik az esővizet, napelem biztosítja az elektromos energia egy résztét, komposzt toiletet használnak. Az apró házak belesimulnak a környezetbe, lakóik több időt töltenek a természetben, egy minőségibb életet élhetnek egyre kisebb ökológiai lábnyommal. 

Tiny house Standard:

17.2M forint + ÁFA, az ár tartalmazza:
•  tréler
•  bútorok, gépek nélkül
• A nyílászárók egykamrás fém-műanyag, a nyílászárók alumínium, egykamrásak.
• Külső kivitel: luc álgerendák, hullámkartonnal kombinálva.
• Szigetelés: hab: falakban 50-60 mm, padlóban 100 mm, de sűrűsége 30-40.
• Tetőfedés: hullámkarton, antracit.
• Belső kikészítés: csomós bélés.
• Padlóburkolat: fa panelek.
• Fürdőszoba: a falakon és a mennyezeten műanyag bélés, padlóburkolat - linóleum.

Tiny house ThermoWood:

19.3M forint + Áfa, az ár tartalmazza:
• Külső dekoráció - termofa lécek, alattuk szupernedvességálló bakelit rétegelt lemez. 
• Belső dekoráció - natúr fenyő burkolat. 
• Vinil padló, a ház alja - bakelit rétegelt lemez. 
• Szigetelés - kőzetgyapot 10 cm a falakban, 10 cm a tetőben, 15 cm a padlóban. 
• Heberit beépítés, 3 ágy, zuhanyzó, bojler, konyhabútor mosdóval. 
• A keret alumínium. 
• A nyílászárók alumínium, ablakok fém műanyagok külső laminálással. 
• Kiegészítő opcióban - automata házrendszer (napelemek 4db 450 W-os) és 2db akku, klíma, "sautonomous" házrendszer ára nettó 1.450.000 Forint.

Tudjon meg többet a TINY HOUSE házainkról kérje tájékoztatónkat és lépjen kapcsolatba velünk:
___________________________________________
Kész Mobilházak fejlesztési csoport kapcsolat és további modellek:
✉ info@keszmobilhazak.hu 

Kövesse oldalainkat az aktuális hírek miatt, iratkozzon fel csatornáinkra, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról és a villámakciókról:

Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak/
Instagram: https://www.instagram.com/mobilhazak/
Youtube: https://www.youtube.com/c/keszmobilhazak
Zárt csoport: https://www.facebook.com/groups/keszhazak/members/

Megosztásokat köszönjük, hátha valami közeli ismerőse pont ilyet szeretne!

Kp Sales House Kft
Bemutatóterem: 2316. Tököl, Vince Tanya (ügyfélszolgálati iroda)
Ügyfél referens: Horváth Zsolt
Email:info@keszmobilhazak.hu
Telefonszám: +36 / 70 353 5383
Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak