Valószínűleg Ön is hallott már a mobilházakról, modulházakról és könnyűszerkezetes házakról, és azokkal kapcsolatos tévhitekről. Azonban fontos tudni, hogy ezeknek az épületeknek az engedélye nem mindig egyszerű, és éppen ezért érdemes utánajárni a jogi előírásoknak.

Napjainkban az energiatakarékosság középpontba került hazánkban, de szinte az egész világon.

A háború, a Covid, mind felhajtották az energia árát, de a gazdasági recesszió további problémákat szült, mint például azt, hogy kialakult egy hiány is a piacon. 

Szeretnénk az elején tisztázni, hogy egy családi ház attól függetlenül lehet kiváló minőségű, valamint jó hőszigeteléssel rendelkező, hogy az technológiailag moduláris vagy hagyományos, esetleg könnyűszerkezetes kivitelben készül.

Ettől függetlenül a hazai piacon sokszor, ha valaki a moduláris ház vagy a mobilház fogalmakat meghallja, akkor a legtöbb esetben az iroda konténer és a rossz hőszigetelés, azaz a magas rezsiköltség jut eszébe. Ennek az oka ott keresendő, hogy a hazai cégek külföldről behozott házai és hazánkban gyártott épületei a legtöbbször nem felelnek meg a kor elvárásainak, mert nagyon sokszor csak a gyors értékesítés, haszonszerzés a cél. Sajnos jelentősen több marketingje van a rossz házaknak, mint a kiemelkedően jól megépített házaknak, legyen az modul-, mobil- vagy éppen egy normál készház, akár téglaház.

A jelenlegi jogi szabályozás nem tesz különbséget, hogy egy építmény téglából, falazóblokkból, könnyűszerkezetes faváz vagy acélszerkezetből, vagy esetleg vályogból készül. 

Építmény fogalma: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma). (1997. évi LXXVIII. törvény [ Étv. ])

Kezdjük a legelején: Kell-e építési engedélyt kérni a könnyűszerkezetes vagy moduláris, esetleg tégla házakra?

Nagyon egyszerű a kérdés. Amennyiben az építmény rendeltetése lakáscélú és meghaladja a nettó 300m2-es méretet vagy, ha az nem lakóházként kerül megvalósításra, mint pl. nyaraló vagy ipari, kereskedelmi létesítmény, akkor kötelező az építési engedélyeztetési eljárás. Abban az esetben, ha az építmény lakáscélú és 300 m2 alatt van a nettó hasznos alapterülete, független annak építőanyagától az egyszerű bejelentés hatálya alá tartozik. 

"MEG KELL JEGYEZNI, HOGY AZ EGYSZERŰ BEJELENTÉS NEM AZT JELENTI, HOGY NEM KELL SEMMIT SEM BEADNI CSAK BE KEL JELENTENI, HOGY ÉPÍTENI AKARUNK, HISZEN KELL ÉPÍTÉSZMÉRNÖK AKI ELKÉSZÍTI A TERVEKET, KELL STATIKUS, KELL A FŐÉPÍTÉSZI VÉLEMÉNY A LEGTÖBB ESETBEN, KELL ENERGETIKUS ÉS GÉPÉSZTERVEZŐ ÉS VILLAMOS TERVEZŐ, AKIK ELKÉSZÍTIK A MŰSZAKI LEÍRÁSOKAT. AZ EGYSZERŰ BEJELENTÉS ANNYIBAN MÁS, HOGY OTT NEM KELL MEGVÁRNI, MÍG A HATÓSÁG 60 NAP ALATT ELDÖNTI, HOGY ÉPÍTHETÜNK-E, HANEM 8 NAPPAL A BEJELENTÉST KÖVETŐEN ÉPÍTKEZHETÜNK. ENNEK ELLENÉRE AZ EGYSZERŰ BEJELENTÉSNÉL MINDEN FELELŐSSÉG AZ ÉPÍTÉSZMÉRNÖKÖT TERHELI, MERT NINCS ENGEDÉLYEZTETÉS." 

TEHÁT, AKI AZT MONDJA, HOGY KÉSZHÁZRA, MOBILHÁZRA, MODUL- VAGY KONTÉNERHÁZRA NEM KELL EGYSZERŰ BEJELENTÉS VAGY NORMÁL ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY, AZ NEM MOND IGAZAT.

Na, de akkor mit is jelent a könnyűszerkezetes ház kifejezés? 

A könnyűszerkezetes épület fogalma a mai napig nincs pontosan meghatározva, de elfogadott meghatározása a következő: 300 kg/m2 súly alatti épület könnyűszerkezetesnek minősül. Ez egy elavult kifejezés napjainkra, mert a legtöbb falazóblokkos technológia is ide tartozik ezen megfogalmazás alapján. 

Ez nem ad semmilyen jellemzést az épület hőszigeteléséről, minőségéről vagy éppen a hőtároló tömegéről. A természetesen alapanyagú hőszigetelések, mint a fagyapot akár 4x jobb hőtároló képességgel rendelkezik, mint pl. a kőzetgyapot. Tehát azonos tömeg mellett a hőtárolás lehet négyszeres is.

Készház meghatározása: Eredetileg “Ház a gyárból” lenne a találó kifejezés. Szűkebb értelemben: A készház előre elkészített elemekből létrehozott fal-, tető- és födémszerkezet, melyet időjárástól függetlenül gyártóhelyen állítanak elő, majd az építkezés helyszínén szerelik össze az egyes, már műhelyben legyártott tető- és falelemeket.

A készház készülhet acélszerkezetből, faanyagból, ragasztott fatartóból vagy esetleg extra könnyű kerámia betonból.

Acélszerkezetes helyszínen szerelt készház fotója: 

A készházak az esetek 99%-ban könnyűszerkezetes házak. Általánosságban elmondható, hogy könnyűszerkezetes házat Magyarországon az a vállalkozás készíthet, aki a Magyar Szabvány, Harmonizált Eu-szabvány alapján gyárt, vagy ÉMI, esetleg más erre feljogosított szervezet által kiállított nemzeti műszaki értékeléssel rendelkezik (NMÉ). Természetesen vannak kiskapuk itt is, de a kereskedelmi bankok 80%-a csak NMÉ-vel rendelkező vállalkozásnak adnak lakáshitelt, a hatóságok pedig ez alapján adnak ki építési engedélyt vagy fogadják be egyszerű bejelentéssel a terveket.

Faszerkezetes előregyártott készház daruzási fotója: 

HAZÁNKBAN AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE FOGJA ÖSSZE AZON ÉPÍTŐIPARI CÉGEKET, AKIK A SZAKMA MEGHATÁROZÓ SZEREPLŐI, MERT EBBEN A SZÖVETSÉGBEN CSAK OLYAN CÉGEK TUDNAK ÉRVÉNYESÜLNI AKIK KORREKT PIACI MAGATARTÁST TANÚSÍTANAK, RÖVID NÉVEN A SZERVEZETET "ÉVOSZ"-KÉNT EMLÍTIK, MELYEN BELÜL MŰKÖDIK A "MAKÉSZ", AZAZ A MAGYAR KÖRNYEZETTUDATOS ÉS SZERELT TECHNOLÓGIÁS VÁLLALATOK SZÖVETSÉGE. MÁRA MÁR KÖZEL 20 CÉG TARTOZIK A MAKÉSZ ÉGISZE ALÁ. 

ENNEK ELLENÉRE 150-NÉL IS TÖBB AZON CÉGEK SZÁMA, AKIK KÉSZHÁZAKAT, KÖNNYŰSZERKEZETES HÁZAKAT ÉS MODUL- VAGY MOBILHÁZAKAT KIVITELEZNEK. 

A MAKÉSZ TAGOK MINDEGYIKE MINŐSÍTETT HÁZ SZERKEZETET, RÉTEGRENDET GYÁRT ÉS ÉPÍT, ILLETVE A CÉGEK NAGY RÉSZE MAKÉSZ VÉDJEGGYEL IS RENDELKEZIK, MELYET CSAK FOLYAMATOS KONTROLL ALATT KAPHATNAK MEG A VÁLLALKOZÁSOK. 

A MAKÉSZ-EN KÍVÜL IS VAN ÉLET A KÉSZHÁZ PIACON, DE A KAPU MINDEN CÉGNEK NYITVA ÁLL, AKIK MINŐSÉGI ÉS ÁTLÁTHATÓ TEVÉKENYSÉGET FOLYTATNAK A PIACON ÉS KORREKTEK A MEGRENDELŐKKEL SZEMBEN. "

MONDTA EL KÁRPÁTI JÓZSEF A MAKÉSZ ELNÖKE

Borka Árpád az egyik MAKÉSZ védjegyes vállalkozás műszaki vezetője azt is megemlítette, hogy a magyar piacon dolgozó készházas cégek legalább fele semmilyen szabvány vagy nemzeti műszaki értékelés nélkül gyártja és építi a házaikat, mely jogi szempontból is aggályos. A legnagyobb baj, hogy azok a cégek, akik nem tartják be a piac és a törvény előírásait, azok kivitelezési minősége sok esetben kifogásolható és banki szempontból nem is hitelezhetőek ezek a házak. Persze a magyar vállalkozók ahelyett, hogy értékeltetnék a jogszabályok szerint a terméküket, tevékenységüket, inkább kijátsszák a kiskapukat, mert így ellenőrizhetetlen az, amit csinálnak. Azon cégeknél, akik nem rendelkeznek NMÉ vagy ETA, esetleg szabvány szerinti dokumentációval, 2-3 évente cégváltás-cégbedőlés tapasztalható, szemben a MAKÉSZ-es vállalkozásokkal, ahol általában 10 évnél idősebb vállalkozások találhatóak. Kiemelte továbbá, hogy aki nem tartja be a nemzeti és nemzetközi jogszabályokat, azok általában adót sem fizetnek, így a költségvetéshez sem járulnak hozzá és még a házaik sem teljesíti a kívánalmakat. 

Borka Árpád azt is kiemelte, hogy egy 2023-ban épülő családi háznak 3 különböző ára van: 

  1. Az az ár, amelybe a családi ház a kivitelezésnél ki lett fizetve
  2. Az az ár ami minden hónapban rezsiköltségre, energiára lesz fordítva
  3. Az az ár, ami évek alatt a karbantartásra fordítódik

Sokan ennél a hármasnál esnek tévedésbe, mert a kivitelező félrevezeti őket a négy évszakos ház fogalmával, mely egy nem létező, a megrendelők félrevezetésére kitalált dolog. 

Egy közel nulla energiájú családi ház azt jelenti, hogy napelemmel kombinálva, akár teljesen nulla rezsiköltséggel üzemeltethető. Ha minőségi alapanyagokból készül a ház, akkor hosszútávon nem csak rezsimentes, hanem karbantartás mentes lesz. 

A 4 évszakos házak hirdetésének megtekintésekor mindenki legyen óvatos! Kérje el a cégtől a referenciáit, melyet meg lehet nézni, tekintse meg a cégkivonatot, hogy mennyi volt a forgalma a vállalkozásnak és azt, hogy nincs-e felszámolás alatt vagy végrehajtás van-e a cég ellen, látogasson meg egy valós házat és kérje ki a tulajdonos véleményét a házzal kapcsolatban és nézze meg a sárga csekket, hogy mennyire alacsony annak összege. 

Pontos jogszabályi előírás van arra vonatkoztatva, hogy milyen energetikai jellemzőkkel építhető egy ház. Amikor a házra használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt kérünk, akkor egy energetikusnak igazolni kell, hogy AA++, AA, BB, CC, DD, vagy ZS kategóriába tartozik a ház. 

Hazánkban a legtöbbet 4 évszakos, tinyhouse, mobilháznak, konténerháznak, moduláris háznak titulált épületekben 5-15 cm hőszigetelés található. Ezek az 1980-as években épült B30-as kádárkockákkal sem veszik fel a versenyt. 

Nem csak a hőszigetelés vastagsága, hanem annak anyaga is számít, mert az lehet természetes fagyapot vagy lehet purhab is. Vegyük figyelembe, hogy 2 hetet vagy 11,5 hónapot fogunk benne eltölteni a családunkkal évente. 
Amikor egy épület kívülről és belülről is egy fémlemez, még ha van is benne megfelelő szigetelés, nem lesz kellemes a lakókörnyezet, hiszen a párát semmi sem tudja majd felvenni és leadni számunkra. De már most jelezni szeretnénk, hogy nincs is olyan családi házra nemzeti műszaki értékelés, azaz ETA kiadva, mely kívül belül fémlemezből készül. 

Egy jó könnyűszerkezetes családi ház nem polisztirol szigetelésből és OSB lapból áll és némi tüzében vásárolt vizes fenyőgerendából készül. Ha mégis gondoljuk át, hogy mi van akkor ha véletlenül tűz keletkezik az elektromos hálózatban. 

Érdemes megnézni több vállalkozás élő kivitelezését, gyárát, bemutatótermét és múltját, mielőtt döntünk a családi ház vagy modulház, esetleg mobilházak között. 

A piacon a legtöbb esetben kulcsrakész mobilházra és konténer vagy moduláris házra 330-900 ezer forint közötti négyzetméterenkénti ár példát találhatunk. Általában az ár a minőséget is tükrözi. Mégsem jelenti azt, hogy aki drágán adja a házat az biztosan jó is lesz. Tehát legyünk nagyon körültekintőek, szükség esetén forduljunk már a tervezés pillanatában szakemberhez, például bízzunk meg egy mérnököt, aki elkíséri a gyártói látogatáshoz és kérjen meg egy ügyvédet, ha maga nem tud a vállalkozásnak utána nézni. 

Mit ellenőrizzen egy cég esetében, mielőtt házépítésre szerződik:

Egy mai építőipari vállalkozásnak, aki készházakat vagy moduláris, konténer vagy tiny házakat készít elvárt, hogy legyen irodája, bemutatóterme, műhelye vagy gyára, alkalmazottai, felelős műszaki vezetője, korábbi évekből származó referencia munkái, NMÉ dokumentációja, tűzvédelmi dokumentációja a technológiájára, teljes körű felelősségbiztosítása, ne álljon végrehajtás és felszámolás alatt és be tudja mutatni, hogy köztartozásmentes adózó, jobb esetben megbízható adózó. Ha ezek a feltételek nem adottak, akkor azonnal lépjen tovább. 

Visszatérve az árakra. Egy modern modulház vagy mobilház nem olcsóbb, mit egy könnyűszerkezetes ház, ha azonos a műszaki tartalma, sőt még drágább is lehet, hiszen a kis mérete ellenére tartalmaz bejárati ajtót, fürdőt, erkélyajtót, stb... ami egy kétszer ekkora házban is csak egy található, illetve egy korrekt moduláris ház egy komoly alsó födémszerkezettel is rendelkezik, mely daruzáskor egyben mozgatható elemenként akár kulcsrakész állapotban is.

DE AKKOR MIÉRT VÁSÁROLJUNK MOBILHÁZAT VAGY MODULÁRIS HÁZAT, HA ALAPESETBEN NEM OLCSÓBB???

  • IGAZI REZSICSÖKKENTÉS: Egy jól megvalósított 25-30 cm szigeteléssel rendelkező napelemes moduláris- vagy mobilház akár nulla forint rezsiköltséggel üzemeltethető és a környezetterhelése is a méretével arányos, tehát minimális. Egy ilyen ház valódi nulla rezsije, energiaköltsége nem függ a vírusoktól, a háborúktól, az aktuális politikai ígéretektől és hatalomtól, adóterhektől és támogatásoktól, inflációtól.
  • A mobilház önmagában egy lakóegység, benne van a szoba, wc, mosdó, tehát már akár 30 m2-es méretben elérhető és teljes komfortot tud biztosítani 2-3 fő számára. Nem kell a házaknál induló cca. 80 m2-es méret. Kisebb épület, kisebb beker költség.
  • A modulház, mobilház gyárban készül és a legtöbb esetben talajcsavarra, beton pillérekre, beton gerendarácsra helyezhető. Nem kell a termőtalajt ezért elszállítani, nem kell a szomszédokat, a környezetet megzavarni az építéssel, hiszen a legtöbb esetben egy héten belül a kezdéstől használatba vehető akár kulcsrakészen.
  • A moduláris ház első eleme, melyben már fürdő-wc, háló és konyha is található lehet akár 30 m2-es méretű és az induláskor egy fiatal már kényelmesen, kultúráltan, akár nulla rezsiköltséggel használni tudja. Nem kell vagy nagyon kis hitelt kell felvenni az önálló ház indulásakor és mivel kis méretű, a rezsi nagyon alacsony vagy nulla lesz. Később pedig a család bővülésével jobb modulokkal bővíthető. Mindig akkora a lakásunk, otthonunk amire szükség van, később akár el értékesíteni is lehet a részeit.

Az olcsón létrehozott, nem megfelelően szigetelt épületek hazánk szélsőséges időjárására tekintettel nem alkalmasak egész évben a lakhatásra, illetve nagyon magas fűtés- és hűtésköltséget generálnak, melyek a jelenlegi már csak részben rezsitámogatott energiaárak mellett 70-80 m2-es méretben bőven 100 ezer forint feletti havi rezsit jelenthetnek, főként azok, ahol elektromos vagy infra fűtéssel oldják meg a hőigény előállítását. 

A következőkben definiáljuk azt, hogy mit is jelent a mobilház és a moduláris-, valamint a konténerház. 

Modulház: Ilyen jogi és szakmai kifejezés egyelőre hazánkban nem létezik. A gyakorlatban azt az épületet nevezzük modulháznak, melynek az alsó és a felső födémszerkezete a falakkal együtt a házgyárban készül el és egyben szállítják azt az építési helyszínre és daruval emelik azt a helyére.

Magyar gyártású prémium kivitelezésű, akár nulla rezsis "Puzzlehome" modulház:

A modulházak 99%-ban könnyűszerkezetes házak is egyben. A modulházak legalább kettő darab modulból állnak, de akár több tucat modul összekapcsolható, így nagyobb létesítmények, szállodák, oktatási létesítmények, kórházak is kialakíthatóak belőle.Nagyon nagy előnyük, hogy fokozatosan bővíthetőek vagy éppen szűkíthetőek a funkciói, méretei a felmerülő, változó igények alapján.

Például egy fiatal felnőtt személy kap a szüleitől egy kis modult az udvarban, ha a hatóság ezt engedélyezi. Ebben az alapfunkciók már benne vannak, mint a konyha, fürdő, wc, fürdő, de később ha lesz egy partnere, akkor lehet egy-egy szobával, nappalival, fürdőszobával bővíteni és el lehet vinni már egy saját telekre. Fordított esetben, ha a gyermekek kirepülnek, akkor lehet csökkenteni a modulok számát akár úgy, hogy abból lesz a folytatása a gyermek modulházának.A modulházak talajcsavarra, betonpillérekre, tömörített ágyazatra kerülnek általában.Modulházak nagyon nagy előnye, hogy akár kulcsrakészen, bútorozva is szállíthatóak, így akár 1-2 napon belül használatba vehetőek, ezáltal a szomszédokat és a környezetet nem zavarja a kivitelezés.

A modulházak statikai vázszerkezete készülhet hegesztett acélszerkezetből, tűzi horganyzott acélszerkezetből, illetve hossztoldott vagy ragasztott faszerkezetből (nagyon sok kókler cég van hazánkban, akik semmit be nem tartva ontják magukból a moduláris házakat és a mobilházakat, melyek sem az energetikának, sem az egészséges otthon követelményeinek, sem pedig az előírt egyéb követelményeknek sem felelnek meg).

A családi házként engedélyezhető, valóban 4 évszakos moduláris házak legalább 20 cm-es hőszigeteléssel rendelkeznek, a falakban, a padlóban és a födémben egyaránt, de az igazán igényes és valóban kiemelten energiatakarékos vagy nulla külső energiaigénnyel üzemelő moduláris házak 30 cm hőszigeteléssel vannak ellátva minden határoló szerkezet esetében. 

A moduláris házak igazi családi házként engedélyezhetőek, ha az előírásokat teljesítik. A készházakkal, könnyűszerkezetes házakkal szemben támasztott követelmények vannak itt is, tehát NMÉ, ETA vagy harmonizált szabvány szükséges a gyártáshoz.

Konténer ház: Ilyen jogi fogalom sem létezik hazánkban.

Tehát, ha hatóság előtt járunk el ilyet hiába mondunk, nem fogják értelmezni. Általában azt hívják konténer háznak, mely építmény tengeri vagy irodai konténer átalakításával valósul meg vagy ahhoz hasonló, általában konténerszabvány méretű modulokból készül. A legtöbb konténer ház tengeri konténerek átalakításával készül. Az igazi tengeri konténer statikai vázszerkezete corten acél, mely felületkezelés nélkül is akár 100 év feletti élettartammal bír.

Ugyanakkor el kell mondani, hogy az egyedileg kisipari gyártmányú konténer házak legnagyobb gondja pont a felületkezelés hiányából ered, mert azok hagyományos S235 minőségű acélból készülnek és egyben nem lehet azokat horganyozni és a festése is problémás. 

A legtöbb esetben szendvicspanellel burkolják a konténer házakat, ritkán igényesebb kivitelezés esetén szerelt falburkolatot kapnak a falak. A konténer házak nagyon ritkán felelnek meg a családi ház követelményeinek, melyek közül az energetikai előírások elérése a legnehezebb. A konténer házak nagy része a nyári meleg és a hideg téli hónapokban magas rezsiköltséggel üzemeltethető és a szerkezet hőhidassága is gondot okozhat extrém hideg vagy meleg esetén. Ne dőljön be az energiatakarékos szónak 20 cm falvastagság alatt, mert az szinte minden esetben félrevezetés. A 20 cm falvastagság mellett is csak speciális anyagokkal érhető el a kívánt szigetelési érték, de a legtöbb esetben ez családi házként nem funkcionálhat! 

A családi házaknak nagyon sok paramétert kell teljesíteni, hogy megvalósíthatóak legyenek. A konténer házak a legtöbb esetben öltözők, értékesítési pontok, nyaraló funkciók betöltésére alkalmasak. A valódi konténerházak nagyon könnyen szállíthatóak konténerszállító járművel. Napjainkra már külön iparág alakult a tengeri konténerek átalakítására és a egyedi, családi ház szintű kényelmet biztosító konténer házak gyártására. 
Itt is elmondható, hogy legalább 20 cm hőszigetelés kell ahhoz, hogy a rezsiköltség és a környezetünk védelme is figyelembe legyen véve, de az igazi jól szigetelt és alacsony rezsis konténer házak hőszigetelése 25 cm vastagság feletti!

Mobilház = Kerekeken guruló ház.  

Olcsó, fémburkolatos mobilház fotója: 

Ilyen fogalmat sem ismer a magyar jog. Általában azt hívják a köznyelvben mobilháznak, mely egy olyan épület, ami fa vagy fém vázszerkezettel rendelkezik és önhordó utánfutó alvázszerkezetre kerül felépítésre.

Sokan már a kerekek nélküli daruzható konténerházakat is mobilházaknak nevezik. Ebben igazságot majd egy jogszabály fog tenni egyszer, ha szabályozni fogják a területet. Ez gyakorlatilag egy lakókocsi, csak komolyabb hőszigeteléssel és kényelmesebb méretű. Egy-egy mobilház esetében általában 300 cm szélességnél a határ, a hosszúság tekintetében ritkán még 12 méteressel is találkozhatunk, bár ezek már inkább nagy teherautókkal vontathatóak vagy csak daruzhatóak.

A mobilházak a legtöbb esetben 5-10 cm szendvicspanel burkolattal készülnek, melyek szigetelése a legtöbb esetben nem alkalmas a 4 évszakos hazai használatra csak igen magas rezsiköltség mellett. A mobilházak a belmagasság, szobaszám, komfort, engedélyezhetőség hiánya miatt lakóházaknál felvehető hitel köréből kiesnek. 

Modern, magyar gyártású mobilház "PuzzleHome" mobilház:

Természetesen van pár gyártó, aki 20-30 cm fal-,födém- és tetőszigeteléssel gyártanak, de ezek a piac 2-3%-át teszik ki. Ezek a mobilházak akár lakóház funkciót is betölthetnek. A mobilházak igazi helye a campingekben, hétvégi telkeken van, ahol a használója egy saját fürdővel rendelkező, lakóházat megközelítő komforttal rendelkező épületben pihenhet. 

A Tiny House = kicsi ház. Gyakorlatilag egy extra kis méretű mobilház, melyet egy személygépjárművel vontatható utánfutó szerkezetre szerelnek és így helyet lehet vele változtatni viszonylag egyszerűen. A tinyhouse nagyon jól felszerelt, tehát megtaláljuk a kis méret ellenére a fürdőt és a konyhát is a háló hely kialakítással együtt. Miért indult útjára a tinyhouse, mely ma már a világon egy mozgalomnak tekinthető?
Azért, mert a szélsőségek korát éljük. Az átlagos amerikai családi ház alapterülete az 1970-es évek végén még 160 négyzetméter volt, a 2010-es évek közepére ez cca. 250 négyzetméterre hízott. 
Minél nagyobb egy családi ház, azonos építőanyag és technológia esetén, annál nagyobb terhet ró a környezetére az építéskor és a bontáskor, valamint a használatakor.

Egy nagyobb háznak nagyobb a károsanyag kibocsátása a fűtés és a hűtés miatt. A tinyhouse mozgalom célja az, hogy megmutassák az embereknek, hogy egy mini otthonban is kényelmesen lehet élni, persze fel kell adni a nagy nappalit, de így akár 90%-kal kisebb méretű otthonban is minden megvan, ami a mindennapi élethez szükséges.

A környezetet szinte egyáltalán nem terheli, hiszen a “legtöbb” tinyhouse napelemes, az esővizet felhasználja, de több cég által gyártott prémium termék még a szennyvizet is újra hasznosítja. A tinyhouse a legtöbb esetben nem engedélyezhető családi házként és nyaralóként sem, mert egyrészről ez egy utánfutóra épített szerkezet, egyáltalán nem ingatlan. 
Úgy gondoljuk, hogy a modern campingezés igényes vagy nevezzük a nevén luxus fajtája lehet a hazai piacon.

Egy jó minőségű tinyhouse hétszázezer forint és egymillió forint körüli áfa nélküli áron vásárolható meg négyzetméterre vetített áron, de ebben a berendezés is megtalálható. 
Egy kényelmes, jól felszerelt 6m x 2,5 méteres, azaz 15m2-es tinyhouse áfa nélküli ára megközelíti a 18 millió forintot. 

A cikk össze összeállításában részt vett Borka Árpád és Kárpáti József.

Forrás: cifra.blog.hu

Kp Sales House Kft
Bemutatóterem: 2316. Tököl, Vince Tanya (ügyfélszolgálati iroda)
Ügyfél referens: Horváth Zsolt
Email:info@keszmobilhazak.hu
Telefonszám: +36 / 70 353 5383
Facebook: https://www.facebook.com/keszmobilhazak